Kitap Yorumu: Hayata Yetişmek / Aslı Solakoğlu



Herkese Merhaba!

Yine harika bir kitapla geldim karşınıza. Aslı Solakoğlu imzalı bir öykü kitabı. Öncelikle kendisine bu güzel kitabı bana gönderdiği için çok teşekkür ederim. Hepsi birbirinden güzel, yüreğinize dokunacak hikayeler.

Bazı öyküleri okurken düşüncelere daldım, bazı öyküleri okurken göz yaşlarım kendiliğinden süzüldü yanağımdan. Ama hepsi dokundu yüreğime, hepsinde bir şeyler buldum. Kimi tatlı, kimi acı ama hayatın içinden ve çoğu da kadınları anlatan hikayeler bunlar. Anlatılamaz ki bu öyküler okumak gerek, okurken yaşamak gerek...

Tek tek bahsedemem belki ama, hikayelerin başlıklarına beraber göz atabiliriz. İsimleri size daha iyi fikir verecektir eminim. Bazı hikayelerden kısa alıntılar da yaptım sizler için.


Kitap Adı: HAYATA YETİŞMEK

Sayfa Sayısı: 135

Yayınevi: Yitik Ülke Yayınları


1- Bir Taşın İçinde Ters Döndü Karadeniz     2- Danışmak     3- Çay Alır mısınız?                             

4- Hayata Yetişmek     5- Memek Yanı'm     6- İnsanın İnsana...   7- Çocuk Ağladı, Dünya Küçüldü!

8- Hasmım Sinop     9- İlk Gün     10- Mendillerden Bir Pazartesi     11- Kuş Dili     12- İki Yüz Elli

13- Ayşe'den Mektup Var     14- Hüzünden Bir Nehirdi Saçları     15- Yok Mu Duyan?

16- Zil Çalıyor     17- Kırılsın Aynalar     18- Bulut Olmak     19- Kınalı Oyun

20- Sivas 93'ten Geliyorum


Kısa Alıntılar;

Kararsız bir yağmur yağıyor Karadeniz'e. İnceldiği yerde duuruyor, durduğu yerde hiddetlenip kuduruyor. Döküldükçe toprak kabarıyor.

Toprak deliniyor. Toprak kazılıyor. Toprak yığılıyor toprağın üstüne. Toprak besliyor, kucaklıyor burada. Oysa...

Oysa güneş dağların... Oysa güneş kayaların... Oysa yeryüzü güneşe...

(Bir Taşın İçinde Ters Döndü Karadeniz )


Kış Geldi.

Yetişmeye çalışıyorum. Adımlarına. Yollar kapanıyor. Bulutun parçaları gibi hızla iniyor kar. Şapkamın kenarında birikenleri avucumun içinde küçültüp top yapıyorum. Sırtına fırlatıyorum. Dönüp bakmak bir yana, sendelemiyor bile.. Benden uzaklaşan bir gölge o.

Yetişemiyorum hayata.

(Hayata Yetişmek)


Bulutu beklemektir hayat: Yağmur, kar, dolu... Hangisiyle ıslansa, o olur insan. Hangi sözle yıkansa ona benzer zamanla. Gökyüzü ne zaman ağlasa, konuşana; ne zaman sussa, bekleyene dönüşür. Bulut olup bekler insan bazen.

(Bulut Olmak)


Aslı Solakoğlu Kimdir?

Ankara'da doğdu. Hacettepe Üniversitesi, Büro Yönetimi'inden ve Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Sinoloji Bölümü'nden mezun oldu. 2002 yılında Faik Baysal Öykü Yarışması'nda "Günbatımı" isimli öyküsüyle mansiyon aldı. 2008 yılında Adnan özyalçıner ile birlikte, edebiyatta usta-çırak ilişkisini imleyen İç adlı ortak öykü kitabı yayımlandı. Kadın Öykülerinde Ankara ve Kadın Öykülerinde Karadeniz öykü derlemelerinde birer öyküsü yer aldı. Hayata Yetişmek, yazarın ilk öykü kitabıdır.

Yorumlar

  1. Çay Alır mısınız? nasıl?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel ve son cümlesiyle gözyaşı döktüğüm duygusal bir hikaye.

      Sil

Yorum Gönder