Sonsuz Kitap Mutluluğu Blog Turları - Kitap Yorumu: Son Ada - Zülfü Livaneli

Son Ada kitabı bildiğiniz gibi “Sonsuz Kitap Mutluluğu Blog Turları'nın” ilk kitabı idi. Gün gün tanıttık size kitabımızı. Okuyanlar bildiği için zaten yabancı değillerdi yazılanlara. Okumayanlar için ise oldukça faydalı olduğumuzu umuyorum. Sonunda da geldik yorumlara.

İlk defa okuduğum Zülfü Livaneli'yi oldukça sevdim diyebilirim. Şimdi Zülfü Livaneli hayranları bana  kızacak “Hiç okunmaz mı?” diyerek.  Son Ada kitabı oldukça sade dille yazılmış, okurken sıkılmadığınız ve anlatanın dilinden yazılmış bir eser.

Konusu çok güzel harmanlaşmış. İnsan ilişkileri, ekolojik döngü ve bir tutam da devlet yönetimi. Nasıl mı? Şöyle ki. Bir ada düşünün, sessiz sakin ve ada halkının birbiri ile uzlaşma içinde yaşadığı bir yer. Hatta adada yaşayan insanların dışında, tüm canlıların da huzur içinde yaşadığı, ekolojik dengenin bozulmadığı bir yer. İşte böyle huzurlu bir ortama eski bir devlet başkanı gelir. Daha önce o adaya arkadaşlarının çağrısı üzerine gelip yerleşmiş insanlara başkanlık yapmaya, onları yönetmeye başlar. Ona göre herkes kötüdür, herkes kötülük peşindedir. Özellikle onu korkutan martılar. 

Martılar onu korkuttuğu için martılara düşman olur, soylarını tüketmek için ada halkını ayaklandırır ve iyiliğin, huzurun yerleşmiş olduğu bu adada martı katliamı başlar. Bununla da yetinmez, tamamını yok etmek için tilkiler getirir adaya. Martıların sayısı azaldığı için zehirli yılanlar çıkar ortaya. Bu sefer onlara da düşman olur bizim kötülüğün başkanı. Aslında adanın ekolojik dengesini bozduğunun farkında bile değildir. Amacı sadece öldürmektir, yok etmektir. Ekolojik dengenin tek bir zincirinin bozulması bile bütün canlıları etkilemektedir. Anlamaz bunu bizim başkan veya anlamak istemez. 

Peki bu dengenin bozulması adada daha ne gibi felaketler doğuracaktır? Kazanan kim olacak? Kötülüklerin başkanı mı, yoksa doğa mı? Başkan başka ne tür savaşlar açacaktır adada. Adanın huzurunu bozan ne gibi olaylar başlatacaktır? 

İnsanların doğaya nasıl kötülük yaptıklarını, aslında ufacık bir canlının yok olmasının vahşi doğadaki dengeleri nasıl bozduğunu açık olarak görüyoruz bu kitapta. Zülfü Livaneli'nin kaleminden sıkılmadan okuyacağınız bu kitabı tavsiye ediyorum okumayanlara. Belki de okuyup hatırlayanlar tekrar okumak isterler ne dersiniz?

Keyifli okumalar...

Yorumlar

  1. Ben okumadım ama okuyabilirim elimde ki kitabı bitirdikten sonra...
    Elinize emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder