Kitap Yorumu: Ardımda Kalanlar - Ellen Marie Wiseman


"Çıkmazdaysa yüreğiniz, hikayemi dikkatli okuyun. Belki de bu, sizin hikayenizdir..."

Ardımda Kalanlar kitabı, hikayesi, kurgusu ve gerçek olaylardan yola çıkarak yazılmış olması ile aklımda kalan kitaplar arasına girdi.

Bu kitabı elinize aldığınızda tabi ki sizi ilk etkileyen kısmı kapağı olacaktır. Renkleri ve kullanılan objeler hikayenin konusu hakkında sizi oldukça meraklandırıcak, ismiyle birleştirince olayların eskiye dayandığı anlaşılmaktadır. Arka kapak ise Clara'nın hayatından bahseden oldukça etkileyici bir yazı.


Arkadya Yayınları'nın bu kitapla birlikte gönderdiği, hikayeyi bütünleyen etkileyici hediyeleri için çok teşekkür ederim.

Evet, kitabımız Clara Elizabeth Cartwright'ın, yani acı dolu hayatına rağmen azimle ayakta kalmayı başaran bir kadının hikayesi. Clara'nın isyankarlığı ve ailesinin uygun görmediği birini sevmesi yüzünden akıl hastanesine kapatılır. Tek suçu onların istediği kişiyle evlenmek istemeyip, karşı çıkmasıdır. Willard State akıl hastanesine kapatılır ve hayatının en kötü, işkence dolu günlerini yaşar. Ailesi tarafından aranmaz. Doktorlara deli olmadığını ispatlamaya çalışsa da, ailesinden gelen emirler uygulanır. 

Willard State akıl hastanesi insanlara acımasızca davranan, tedavi adı altında işkence yapan, cinsel istismarda bulunan, onları iyi etmek değil de daha da kötü olmaları için uğraşan, doktorlardan ve hemşirelerden oluşan bir hastanedir.

Isabelle, babası annesi tarafından öldürülmüş, annesi de akıl hastanesine yatırılmış bir genç kızdır. En son yanında kaldığı Peg ve Harry, yani koruyucu ailesi ona çok iyi bakmaktadır. Küratör(*) olan Peg Willard akıl hastanesinde kalan eski hastalara ait tüm valizleri, sandıkları toplayıp, müzenin deposuna götürüp, tek tek açacak, burada yatan hastalara ait bilgiler edinmeye çalışacaktır. Isabelle'den de kendine yardım etmesini ister. Isabelle, annesi de akıl hastanesinde yattığı için bu işten tedirgin olur. Ancak, Clara'nın sandığı hayatında bir çok şeyin değişmesine sebep olur. Fotoğraflar, mektuplar, eşyalar hepsi onda merak uyandırır. 

Aynı zamanda nakil olduğu yeni okulunda da arkadaşları ile sorunlar yaşamakta, adapte olamamaktadır. Okul yaşamı, Clara'nın sandığı, Clara'nın günlüğü, annesinin durumu hayatı bir karmaşadır. Clara'nın günlüğünde yazılanları okudukça, onun akıl sağlığının yerinde olduğunu anladıkça kafası iyice karışır ve araştırmaya başlar. Bu arada annesi hakkındaki gerçekleri de öğrenir.

Bundan sonra Isabelle ne yapacaktır? Araştırmasının sonunda neler bulur, kimlere ulaşır? Annesi hakkındaki öğrendiği gerçekler hayatını nasıl değişir? Satır satır, sayfa sayfa sizi etkileyen bir roman Ardımda Kalanlar. Son sayfalarını gözyaşları içinde okuduğum bu romanı uzun süre unutacağımı zannetmiyorum. 

Kesinlikle tavsiye kitaplarım arasına girdi ve yorumlarınızı benimle paylaşırsanız çok sevinirim.

Keyifli okumalar...

(*)Küratör bir müze galeri arşiv veya kütüphane koleksiyonunun yöneticisidir.
Çağdaş sanat bağlamında küratör, sergi düzenleyicisi anlamında kullanılır. Bu anlamda küratörler, bir koleksiyonu arzuladıkları bir etkiyi yaratmak amacıyla düzenlerler. Serbest küratörler (freelance curator) ise herhangi bir galeri veya müze adına çalışmayan, çağdaş sanatta nispeten yeni ortaya çıkmış kişilerdir. İsviçreli Harald Szeemann bu tür küratörlere verilebilecek örneklerdendir. 

Not: Bilgi Vikipedi den alınmıştır.

Yorumlar

  1. epey görüyorum bu aralar merak etmeye başladım normal de pek bu tarz kitap okumam ama belki bir istisna olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Bence okuyun, değişik tarz bir kitap olabilir ama okurken etkileneceğinizden eminim. Keyifli okumalar...

      Sil
  2. şey bu kitabın yanındaki aksesuarları Arkadya Yayınları mı hediye etti? Nasıl? bizde alabilir miyiz? uzun zamandır arıyorum bu yanındakileri.. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Evet Arkadya Yayınları'ndan hediye olarak geldi. Blogger'lara bu şekilde paket gönderildi. Normal satışta hediyeler yok malesef :(

      Sil
  3. Kesinlikle tek kelimeyle muhteşem bir kitap herkese tavsiye ediyorum. Okadar güzel bir anlatım ki 1.5 günde bitirdim kitabı. Tebrik ediyorum

    YanıtlaSil

Yorum Gönder