13. Sonsuz Kitap Mutluluğu Blog Turu : Rüyalar Gerçek Olsa / Müjde Aklanoğlu - Ropörtaj



Müjde Aklanoğlu ile keyifli bir röportaj yaptık. Biz sorduk Müjde Hanım samimi bir şekilde cevapladı. Sözü fazla uzatmayalım buyrun bakalım Müjde Hanım hakkında bilmediklerinizi öğrenmeye...

Merhaba Müjde Hanım. Öncelikle röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz...

1- Klasik bir soru ile başlamak istiyorum. Kimdir Müjde Aklanoğlu, bize biraz anlatır mısınız?
Müjde Aklanoğlu; 4 kuşaktır İstanbul doğumlu, memleketi Çorum’u ancak senede bir ya da düğünlerde derneklerde gören, sıradan, hayat keşmekeşinde aş telaşına düşmüş yurdum insanıyım. Doğma büyüme Eyüp’lü, İTÜ Moda Tasarım Tekstil Teknolojileri Fakültesini bitirmiş, özel bir sektörde Stilist olarak halen çalışan, iki çocuk annesi evli bir insancığım…

2- Daha önce de yayınlanmış kitaplarınızın olduğunu biliyoruz, Kör Talih, Baksana Talihe, Bana Sevmeyi Anlat, Yemin Bozdum Yolunda, Bir Şans Daha bunlardan bir kaçı. İlk ne zaman yazmaya karar verdiniz?
Önceden Wattpad yoktu. Kitap almayı abarttığım bir dönemde, Face’de hikaye yazan bir sayfaya takılmaya başladım. Çok güzel kitaplar Türk yazarlar tarafından ücretsiz yazılıp yayınlanıyordu, bende her gün okumaya gayret ediyordum. Ama içlerinden bir yazarımız o kadar güzel yazmasına rağmen bölümleri kısa ve ayda, yılda bir yayınlayınca birkaç arkadaşla münakaşa etti ve olaya bende dahil olunca iş “Ben de yazarım,” diye bir restleşmeyle başladı. Boyumdan büyük bir lafa girdim ama sanırım hakkını vermeyi deniyorum.  Yani tamamen tesadüf ve hiç akılda yokken. Tabii şimdi diyeceksiniz öncesi yok mu? Önceden şiir yazardım ben. Ama roman yazmayı aklımın ucundan bile geçirmemiştim. 

3- Siz de Wattpad yazarlarından birisiniz. Okuyucularınızla iç içe yazdınız kitabınızı. Bu nasıl bir duygu, neler yaşadınız?
Aslında Wattpad ‘ten önce Facebook’ta yazmaya başlamıştım. Ve zaten amaç keyif alarak, birlikte eğlenmekti. Başlarda hiç kitap çıkarmak için yazmadım. Bunu aklımdan bile geçirmedim, bunu aklıma onlar soktu! Onlar kim mi? Benimle başından beri omuz omuza bu yolda yürüyen canlarım var benim. Bazılarının değimi gibi fan fingir değil  onlar. Arkadaşlarım. Canlarım. Bu yolda düşe kalka ilerlediysem, tek başıma yapmadım bunu. Bunda onların büyük payı var! Pes edince beni silkeleyerek kendime getirdiler, kızınca, üzülünce, elimi tutmadılar belki ama elimi tutmuş gibi varlıklarını ve sevgilerini her daim yanımda hissettirdiler. İlk bebeğimizi hep beraber kucakladık. “Bana Sevmeyi Anlat”ı onlarla birlikte büyüttük ve şimdi bir sürü kitapla bunun ödülünü aldık.

4- Kitabınızı yazarken hazırladığınız konu taslağına göre mi devam ettiniz yoksa yazdıkça gelen tepkilere ve yorumlara göre şekillendirdiğiniz bölümler oldu mu?
Çok kitabımı hep doğaçlama yazdım. Geldiği gibi. Kurgusunu yarıya geldiğimde oturttuğumda oldu, başında da, bazen hiç kurgulamadan da yazdım. Bu tamamen konuya bağlı ya da ruh halime.

5- Karakterlerin özel hayatınızda bir yeri var mı? Mesela bazı yazarlar karakterlerini gerçek hayattan seçebiliyorlar, siz de bu şekilde bir karakter kullandınız mı?
Bende herkes gibi gözlemleyerek yazıyorum ama bu şudur, budur diyemem. Sadece gözlemleyip herkesten bir şey öğrenip farklı mizaçlar tasarlıyor ve uyguluyorum.

6- Kitabınızda betimlemelere ve detaylara oldukça yer vermişsiniz. Peki özel hayatınızda da detaycı mısınız? Müjde Aklanoğlu için detay mı yoksa genel mi daha önemli?
Detaycıyım. Benim için düzen her şeyden önemli.  Ve betimlemeler olmazsa olmazım.

7- Kitabınızın başlarında dikkatimi çeken bir bölüm oldu. Rüya'nın uyandıktan sonra yatakta oturup “Ah Müjde Aklanoğlu! Her şey senin yüzünden! Yazıyorsun dünyanın görmediği yakışıklıları, gerçekte bulamayınca rüyalarıma sokuyorum...” diye devam ediyor. Bunun yani kendinizden bahsetmenin özel bir anlamı var mı? Dikkatimi oldukça çekti ve merak ettim...
Aslında “Rüyalar Gerçek Olsa” tamamen gerçek bir rüyayla yola çıkarak yazıldı. Kuzenime Fatih Murat Arsal kitaplarımı vermiştim ve tabii ki geri alamadım! O gece rüyasında Şahin gibi bir adamı gördüğünü bana anlattığında, bende yazmaya karar verdim. Orada aslında Fatih Murat Arsal yazıyordu. Kitap olunca da orayı değiştirdik. Bazı sebeplerden dolayı Fatih abimin yerine kendi adımı koymak durumunda kaldım.

8- Kitaptaki baş karakter Rüya'nın başına gelenler, yani rüyasını gerçekten yaşaması. Bir kısmı da olsa... Müjde Aklanoğlu'nun başına böyle bir olay geldi mi? Ya da şöyle de sorabilirim, rüyalarınız gerçek oldu mu?
Dediğim gibi kuzenimim başına geldi ama Rüyası gerçek olmadı. O hala rüyalarının erkeğini arıyor :p

9- İki kitap birden çıkardınız. Bunun okuyucuya nasıl yansımasını beklediniz ve gelen yorumlar nasıl oldu? İki kitap arasında biraz bekleyiş ve merak daha iyi değil miydi?
Daha önce seri kitabımı yarım çıkardım Yemin Bozdum Yolunda ve eski yayıncımla yollarımı ayırınca o kitabın devamı askıya alındı. Bu bizi üzdü. Ve benim okuyucum tezcanlı bir kitle. Bıcır bıcır, sabırsız, hevesli ve okumayı çok seven bir kitap ailesi… Hemen okumayı seviyor. Çok kişi hevesle o yarım seriyi aldı ve hala okumadığını, yarım kalmaktan korktuğunu söyledi. Üzüldüm… Çünkü kitapların bitişi konusunda biraz zalimim. Öyle bir yerde bitiyor ki seriler, ben olsam ben bile beklemeye tahammül edemem…   Ve evet iki kitap serüveni, çok yorucu bir süreçti. Bir kitap çıkarmak bile zorken, ben iki kitabı birden kendimi zorlayarak ama şükür ki alnımın akıyla, çıkardım.  
10- Kitaplarınıza iyi yorumlar kadar eleştiriler de geliyordur. Eleştirilere bakış açınız nedir?
Hiçbir zaman ben oldum demedim. İllaki seven kadar sevmeyende olacak. Yapıcı eleştirileri her zaman t’ye alırım. Eminim ki eksiklerim hala vardır. Ama gidermeye çalışıyorum. Her kesimden okur arkadaşım var, her yaştan, birisine hitap eden diğerine etmeye bilir, benim amacım herkese hitap eden bir eser ortaya çıkarmak…

11- Yazdığınız tür dışında farklı bir türde yazmak ister misiniz? Mesela bilim kurgu veya gerilim romanı.
Yazıyorum zaten. Gerilim. Hatta bilimkurgu ve Fantastik yazdım. Ama henüz ortaya dökmeye cesaretim yok. Umarım bir gün devam ederim J

12- Müjde Aklanoğlu'nun yazdıklarını takipçileri ve hayranları okuyor. Peki Müjde Aklanoğlu kimleri okuyor ve hangi yazarların takipçisi?
Tabii seri kitaplarım illa ki var. Takip ettiğim yazarlar elbette ki çok fazla…   Ama benim kütüphaneme gelirseniz… geneli Historical romance, Polisiye ve Korku tarzıdır. Ve tabii çok fazla psikoloji kitabı var… Romandan daha çok diyebilirim. Ben sürekli öğrenme açlığı çekiyorum. Bu konuda oburum. Bazen içinde kara bir delik, beynimde kurtçuklar olduğunu düşünüyorum ve gülüyorum. 

Ve tabii okuduğum yazarlar… FMArsal, Reşat Nuri Gültekin, Halid Ziya Uşaklıgil, Kahraman Tazeoğlu, Dr. Sevim Asungil,  Emine Şenlikoğlu, Tess Gerritsen, Agatha Christie, Joss Ware, Dan Brown, Julia Quinn, Lisa Kleypas, Nora Roberts, Sabrina Jeffries, Laura Kınsale… Hasılı okumayı çok seviyorum… Biri var ki, Julie Garwood, işte bu yazarın her kitabını gözüm kapalı alır ve okurum… Bu arada çok seviyorum, etkilenmiyorum… Ayrıca bunlar çanta kitaplarım, evde daha farklı bir tarz okumayı seviyorum. Her konuda okumak ufkumu açıyor... Öyle sınırlarım yoktur, kitap vardır birde Müjde… Sıkılırsam zaten bırakırım. Konu şu ki, bir kitabı sevmesem bile denemiş olduğum için, içim rahattır… Pişmanlık yoktur...

13- Son olarak okuyucularınıza söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?  
Bu yola birlikte çıktık, birlikte yürümek dileğiyle. Sizi çok seviyorum. Sevdiğimden daha fazla sevildiğimizi de biliyorum. İyi ki varsınız...

Yorumlar

  1. Bu tarz röportajları sitenizde daha çok görmek isterim. İlgi çekici ve güzel bir röportajdı, başarılarınızın devamını dilerim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder