Kitap Yorumu: Araf - Sofi OKSANEN


Merhaba! Bugün Pegasus Yayınlarından 2012 yılında çıkan bir kitaptan bahsetmek  istiyorum. Kitabımızın adı ARAF. Yazarı Sofi OKSANEN. Psikolojik-Macera sevenler bu kitabı okusunlar derim.

Bu kitabı almamdaki en büyük etken arka kapaktaki bu yazıydı. "Nobel ödülü için bir öneri... Oksanen muhteşem bir yazar. Araf, dili, tekniği, olay örgüsü ve mesajıyla heyecan uyandırıcı. Oksanen birkaç yıl içinde Nobel ödülünü kazanacaktır."
-Maria Schottenius-



İddialı bir övgü olduğunu düşündüğüm için merak edip kitabı aldım. Pişman olmadım. Kitap akıcı anlatımıyla okunup bitiyor hemen. Kitap 2010 yılında İskandinav Kurulu Edebiyat Ödülü'ne layık bulunmuştur.

Yıl 1992, yer Batı Estonya. İnsan tacirlerinden kaçan genç bir kız bir evin bahçesine sığınır. Evin sahibesi kızı bulduğunda yaralı ve baygındır. Yalnız yaşayan bir kadın olduğu için kızı eve almakta tereddüt eder. Ancak, kızın içler acısı haline dayanamaz. Kızı eve saklar. Bakımını yapar. Kim olduğunu bilmemektedir.

Bir zaman sonra kızla arasında ilginç bir bağ yaşanır. Kızın yanında taşıdığı bir fotoğraf aralarındaki bu bağı daha ilginç hale getirir. Bu fotoğraf evin sahibesini yıllar öncesinde yaşadıklarına götürür. Bu kız kimdir? Kızın yanında taşıdığı fotoğraf kime aittir? Bu kız bilerek mi bu eve gelmiştir?

Yıllarca hayat mücadelesi vermiş iki kadın aynı evde. Bir fotoğraftan yola çıkarak geçmişlerini sorgulayan iki kadının yaşadığı acıları, ümitleri, aşkları ve en önemlisi ise geçmişlerinin nerede birleştiğini heyecanla ve her sayfasını merak ederek okuyacaksınız. Yaşadıkları acıları bazen gözü yaşlı, bazen de dehşet içinde okuyacaksınız.

İşte arka kapak yazısındaki övgüler.

"Benden Araf'ın bana ait kopyasını size ödünç vermemi istemeyin. Ondan ayrılamam. İki kere okudum. İlkinde kendimi o kadar kaptırmıştım ki kızım bana şarkı söylerken bile elimden bırakamadım. İkinci kez okumaya karar verdim. Okurları Stieg Larsson'un kitapları gibi ele geçirecektir."
-Megan De Vorsey-

"Tam bir başyapıt. Olağanüstü bir şey. Umarım dünyada okuma yazma bilen herkes Araf'ı okur."
-Nancy Huston-

"Karar: Tolstoy ve Pasternak gibi klasik Rus yazarlarını sevenlere ve modern bir şehvet ve ihanet öyküsünden keyif alacak herkese hararetle tavsiye edilir."
-Library Journal Review-
 

"Eğer bu yıl başka bir kitap okumayacaksanız, Araf'ı okuyun.
-Elle-

Yorumlar

Yorum Gönder