Kitap Yorumu: Golem ve Cin - Helene Wecker

"İçinde Kaybolacağınız Büyülü Bir Masal" 
Aynen böyle yazıyor "Golem ve Cin" kitabının arka kapağında. 640 sayfalık fantastik bir masalın içinde buluyorsunuz kendinizi sayfaları çevirirken.

Kitap Adı: Golem ve Cin / The Golem and The Jinni
Yazar Adı: Helene Wecker
Yayınevi: Doğan Kitap
Sayfa Sayısı: 640


Öncelikle, Bumerang ve Doğan kitaba teşekkür ederim. Neden mi? Bumerang'ın sponsorlarından biri olan Doğan Kitap biz bloggerlar için "Bu kitabı 1 haftada okuyacak okuma hızına güvenen 10 blogger aranıyor" ilanı ile bir kampanya düzenledi. Başvuru yapan bloggerlar arasında 10 kişiye bu kitabı göndereceklerdi 1 hafta içinde okumaları için. Evet, işte o 10 şanslı bloggerdan biri ben oldum. Kitap elime 8 Mart 2014 günü geçti. İşte kitap tanıtımım ve yorumum.

Hikayemiz çok eski zamanlarda 1899 yılında başlıyor. Önce Golem ile tanışıyorsunuz. Golem kilden yapılmış, sahibine bağlı, gerektiğinde kaba kuvvete başvuran insan görünümlü bir canlı. Golem'in yaratıcısı Schaalman nam salmış kötü bir büyücü. Aile servetini iş bilmezliği yüzünden tüketmiş Rotfeld, Amerika'ya gitmeye karar verdiğinde Schaalman'dan kendisine bir insan ve kadın Golem yapmasını ister. Büyücü para karşılığı isteğini yerine getirir. Ancak Golem bazı büyülü sözlerle canlanmaktadır ya da yok edilmektedir. Rotfeld, canlandırılmamış Golem'i bir sandığa yerleştirir ve yola çıkar. Ancak Rotfeld, Golem'i canlandırdıktan sonra hastalanır ve gemide ölür. Golem sahipsiz kalmıştır. Gemiden kaçar.
Arbeely, para kazanmak için Amerika'ya yerleşmiş bir kalaycıdır. Kendi dükkanında geçimini sağlar. Bir gün tamir için kendisine getirilen bir ibriği onaracakken, olağanüstü bir olay olur, patlamaya benzer bu olay sonucunda dükkanının ortasında çıplak bir adam belirir. Evet, işte cinle de bu şekilde tanışıyoruz kitapta. Aynı Alaaddin'in lambası gibi. Ama bu cine 3 dilek hakkınız yok. Tam bin yıldır bu ibriğin içindedir cin. Sonunda özgür kalmıştır. Ancak bu ibriğin içine nasıl ve kimin tarafından, insan kılığında sokulduğunu bilmemektedir.
Golem'i, daha önce golemleri tanıyan ve yolda tesadüfen gören Rabbi evine götürür. Rabbi bir din adamıdır. Rabbi onu yanına alır ve birlikte yaşamaya başlarlar. Golem güvendedir. Cin ise Arbeely ile birlikte dükkanda çalışmaktadır. Aynı şehirde farklı mahallelerde aylarca yaşamaya devam ederler. Ta ki Golem'in yaratıcısı, Rotfeld'dan haber çıkmayınca Amerika'ya gelene kadar. Önce Golem ve cin karşılaşırlar. Birbirlerinin ne olduğunu anlamazlar ama farklı olduklarını bilmektedirler. Görüşmeleri sürer. Büyücü Golem'i gördükten sonra artık ikisi de tehlikededir. Çünkü, büyücünün ikisi ile ortak geçmişi vardır. Hikayemize farklı geçmişleri olan karakterler de girer. Hepsinin hikayesi bu olaylarda birleşir.

Fantastik bir masal Golem ve Cin. Kitabın ilerleyen bölümlerinde cinin ibriğe nasıl ve kimin tarafından sokulduğu da anlatılıyor. O da farklı bir hikaye sanki kitabın içinde. Merakla o hikayeyi de takip ediyorsunuz. Çünkü sona adım adım yaklaştırıyor sizi. Anlatım gayet iyi. Hikayenin akışı beni sıkmadı. Sürükleyici bir macera filmi izler gibi hissettim kendimi. Hatta filmi çekilirse bence hasılatı yüksek olur. Yazarın ilk romanı olduğu halde oldukça başarılı.

Öncelikle Doğan Kitap'a bu gizemli kitapla bizleri buluşturduğu için teşekkür ederim. Ben okurken çok keyif aldım. Çöllerden gelen Cin ve kilden yaratılmış Golem'in hikayesini sizin de keyifle ve merakla okuyacağınıza eminim. Kitabın kalın olması gözünüzü korkutmasın. Akıcı ve sürükleyici anlatımıyla sizi asla sıkmıyor. Son olarak söyleyeceğim keyifli okumalar...

Helene Wecker Kimdir?
Golem ve Cin yazarın ilk kitabı. Chicago doğumlu olan yazar. Minnesota Carleton Koleji'nden mezun oldu. Kendisi şu anda kocası ve kızıyla birlikte San Francisco yakınlarında yaşıyor.
Kitabın orjinal ilk baskısı Nisan 2013 tarihinde raflardaki yerini almış.

Yorumlar

  1. Kitabı yorumlayanlar biri de bendim. Söylediğin gibi kitap hiç sıkılmadan okunuyor. Çok keyifliydi. Ben de filminin çekilebileceğini düşündüm. Dilerim çekilir ve Golem ve Cin'i beyazperdede de izleyebilir ve yorumlayabiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten bu harika sevindim. Evet güzel bir kitap sıkılmadan okudum. Ben de filminin cekilmesini isterim. Seyretmek de keyifli olur.

      Sil
    2. Pardon, bu tarz etkinlikleri nereden takip ediyorsunuz? Bende yeni yeni Wattpad den çıkıp blogumda eleştiri paylaşmaya başladım da. Biraz bilgi almak istedim.^-^

      Sil
  2. Ben bu kitabı çoğu kişinin beğendiğini duymuştum ancak, D&R'ın online satış sitesinden alacağım sırada 2 kişinin yorumuyla pek alma hevesim kalmadı. Ortalarına doğru sıkıcılaştığını söyleyenler de var ancak size göre nasıl bir kitap ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bu konu göreceli. Birinin beğendiğini diğeri begenmeyebilir.
      Bence kitap ilginç bir konuya sahip ve sürükleyici. Beğendiğim kitaplardan biridir tavsiye ederim.

      Sil
    2. Teşşekkürler. Umarım güzel bir kitap çıkar. Genelde kitap yorumlarınızı çok beğendiğim için, size sormak daha iyi oldu :)

      Sil
  3. Kitap gerçekten bana bir şeyler katan bir kitaptı. Din konusundaki tartışmalar iki dinin birbiriyle karşılaştırması aslında özlerinin ne kadar benzer olduğunun sorgulanması gibi şeyler bir yana bunun arka planında verdiği kurgu olayların bağlantılandırılması kültürlerin iç içe geçirilmesi gerçekten başarılıydı. Büyüleyici bir masal mı cidden öyle. Ayrıca kitaptan yazımda da bahsettim.

    YanıtlaSil
  4. Kitabı elime alalı 3-4 gün oldu ve yaz ayındaki bunaltı yüzünden daha okuyamadım. Kışın umarım 2-3 günde bitirebileceğim bir kitap olur :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Ben de kitabi yaklaşık 5 günde bitirmiştim. Ama, haklısın bu yaz sıcaklarında pek kitap okunmuyor. Kış mevsimi daha verimli kitap okumak için. Kitabı bitirdiğinde yorumunu öğrenmek isterim.
      Keyifli okumalar...

      Sil
  5. Spoiler vermeden yazmak için romandaki kişilerin "bilmem kaç yüzüncü sayfada" anlatılan temel özelliklerini es geçmek gerekir. Neyse..

    YanıtlaSil
  6. Merhaba, ben de yeni yeni watty den çıkıp blog da paylaşmaya başladım eleştirilerimi. Pek bilgim yok bu tarz çekilişleri takip edebilecegim bir site vs. var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Ben hürriyet bumerang a uyeyim. Bu etkinlikte Doğan kitap ve bumerang ın ortak yaptığı bir etkinlikti. Yanlış hatırlamıyorsam e-mail ile ulaştılar bize.

      Sil

Yorum Gönder