Kitap Yorumu: Hayal - Ayşe Kulin


Ayşe Kulin'in bu kitabını anlatmak ve yorumlamak oldukça zor. Hayal kitabı 1983 yılından 2013 yılına kadar kitapları ve hayatı ile ilgili yaşadıklarını anlatan bir anı kitabı. O yüzden zor zaten. Ayşe Kulin'in anıları üzerine ne yorum yapılabilir ki.

Biz kitap okurları ve kitap bloggerları olarak sevdiğimiz yazarın bir kitabı çıktığı zaman hemen kitapçıya gidiyoruz ve raftan yeni çıkan, sayfaları yeni kitap kokan bu eseri alıp evimize geliyoruz. Başlıyoruz okumaya. Sonra da alıyoruz bilgisayarı önümüze, kitabı okurken ki duygularımızı ve kitap hakkındaki yorumlarımızı kelimelere dökmeye çalışıyoruz. Çok tavsiye ediyoruz veya okusanız da olur okumasanız da diyoruz. Bu yaptıklarımız işin en kolay yanı. Yani okumak ve yorumlamak. Bir de işin mutfak tarafı var.

Bir kitap yazılmaya başlamadan önce neler yaşanıyor, neler o kitaba ilham oluyor, yazılan kitabın gerçek hikayesi nedir? Yazar bu kitabı ne kadar zamanda yazıyor, yayınevlerine ne kadar zamanda kabul ettiriyor. Bir de yayın aşaması var tabi ki. Bunları çoğumuz düşünmüyor veya yazarın yayınlanan röportajlarından takip etmeye çalışıyoruz elimizden geldiğince. Ya da sadece okuyucu olanlar kitap bittikten sonra "yine çok güzel yazmış" diyerek kitaplığının rafına koyuyor kitabını.

İşte Ayşe Kulin hayatının 30 senesini kaleme alırken tüm bunlardan bahsetmiş. İlk öykü kitabı olan "Güneşe Dön Yüzünü" kitabını ne zorluklarla bastırdığından. Diğer kitaplarının gerçek hikayelerinden, bu kitapları yazarken nasıl ve nerelerden doküman topladığından, kitaplarının yayın aşamalarından ve okuyuculara ulaştıktan sonra yaşadıklarından bahsetmiş. Ayrıca reklam ve organizasyon sektöründeki çalışmalarına, gazetelerde / dergilerde yaptığı işlereve bu işlerde yaşadığı olaylara da esprili yaklaşımlarla yer vermiş bu kitapta. Kazandığı öykü ödülleri ve ödül törenlerinden de ayrıca bahsetmiş. Kitabın çeşitli yerlerine konulara uygun çizilmiş karikatürler de çok güzel. Ayrıca bir çok ünlü iş adamı, sanatçı, yazar, politikacı Ayşe Kulin'in bu anı kitabında yerini almış.

Hayranı olduğunuz bir yazarın 30 senelik yaşantısı boyunca neler yaptığını, hangi işlerde çalıştığını ve yazarlıkta ününe nasıl kavuştuğunu, sanki yazar karşınıza oturmuş sizinle sohbet eder gibi yazmış olduğu bu kitabı okumak oldukça keyifli. Şunu söylemek isterim ki, ben bu kitabı okuduktan sonra dönüp okuduğum diğer kitapları tekrar okumak isterim. Gerçek hikayelerini ve yayınlanma süreçlerini, olaylarını Hayal kitabında okuduğum için farklı bir gözle okuyacağımı düşünüyorum.

Son olarak Ayşe Kulin hayranlarına ve kitap okurlarına okumalarını tavsiye ediyorum. İyi okumalar...

Yorumlar

  1. Ben de aldım ve sırada okunmayı bekliyor bu kitap, bir yazarın 30 yılına tanık olmak eminim oldukça heyecanlıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten öyle, heyecan vericiydi. Bazen güldüm yaşadıklarına bazen de gözlerim doldu. Size de keyifli okumalar diliyorum...

      Sil
  2. Yahu ben bu kitabı bulamadım .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Halbuki tüm kitapçılarda mevcut diye biliyorum

      Sil
  3. Ayşe Kulin hayranıyımdır. Okumadığım 1-2 kitabı vardır ki onları da kendi tercihimle okumadım. Ama bu kitap konusunda çok kararsızım.. Yani ilginç hikayeler olduğuna eminim ana acaba sıkılır mıyım sorusu var kafamda. Başka bir kitap okurken, bir yanda bunu da okuyabilirim belki..

    YanıtlaSil
  4. Ben de okudum kitabı ve dediğin gibi yorumlanması zor, kitap da çok bir şey katmıyor insana ama okuması keyifli :)
    Bir de okuduğum kitapları yazarının gözünden görmek de değişik oluyor, mesela Gizli Anların Yolcusu'nda homofobi ödülü aldığında nasıl hissettiğini okuduğumda zamanında o konularda az da olsa yadırgadığım için tuhaf hissetmiştim

    YanıtlaSil
  5. En son okuduğum kitap :-) Ben kitabı severek okudum. otobiyografisinin diğer kitapları Hayat ve Hüzün'ü de sevmiştim. Hatta yazarın son dönem romanlarındansa otobiyografi kitaplarını daha çok sevdim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder