Kitap Yorumu: 1001 Gece Masalları - Seçmeler

Kış Okuma Şenliği kapsamında okuduğum kitaplardan biriydi 1001 Gece Masalları. Yasaklı kitaplar kategorisinde ne okurum diye düşünürken annemin kitaplığında gözüme ilişti ve okumaya karar verdim.

Çoğumuz biliriz 1001 Gece Masallarının tarihçesini. Hatta çok sevilen Binbir Gece dizisinde bile sık sık Şah Şehriyar ve Şehrezat hikayesinden bahsedilir. Yine de hatırlamak gerekirse;

Şah Şehriyar karısının kendini aldattığını gözleri ile görür ve hem karısını hem de sevgilisini öldürür. O andan itibaren kadınlardan nefret eder. Vezirine her gece odasına bir kız göndermesini emreder. Geceyi Şah Şehriyar'ın odasında geçiren kızlar sabah olunca öldürülmektedir. Artık ne sarayda ne de yaşadıkları şehirde istediği şartlarda kız kalmamıştır. Vezirin kızı Şehrazat babasına Şah Şehriyar'a gitmek istediğini söyler. Eğer planı tutarsa hem kendi hem de diğer tüm kızların kurtulacağını söyler. Vezir korkar ama kızının teklifini kabul eder.

Şehrazat o gece Şah Şehriyar'ın odasına gider. Daha sonra planladıkları gibi kardeşini odaya çağırtır ve kardeşi ablasının masal anlatmasını ister. Şah'ında onayıyla Şehrazat masal anlatmaya başlar. Masalları öyle yerlerinde bırakmaktadır ki Şah merakından ertesi gece Şehrazat'ı odasına tekrar çağırır. Bu durum yıllarca devam eder...

Okuduğum kitap masalların tamamını kapsamıyordu. Seçmeler adı altında basılan bu kitaptaki masallar tabi ki çocuklara okunacak tarzda masallar değil. Ders çıkarılması gereken masalların da olduğu kitapda cinsel içerikli masallar çoğunlukta. Zaten yasaklanmış kitap olmasının sebebi de bu. (Orta Çağ'da yazılmış bu edebi eser 1926-1950 yılları arasında ABD'de müstehcen olduğu gerekçesiyle yasaklanmıştı. İran ve Afganistan’da hâlâ yasak kapsamındadır, Mısırda yasaklama girişimleri sürmektedir)

İyi okumalar...

Yorumlar