Kitap Yorumu: Kırmızı Pazartesi - Gabriel Garcia Marquez

Bugün Pinuccia'nın Kitapları blogunda düzenlenen "Yazar Ayları" etkinliği kapsamında okuduğum "Kırmızı Pazartesi" romanından bahsedeceğim. Gabriel Garcia Marquez'in okuduğum ilk kitabıydı Kırmızı Pazartesi. Belki farklı bir konu değildi işlenen ama anlatımı çok farklıydı. İşleneceği önceden bilinen bir cinayet var. Ancak işleneceği bilindiği halde kimsenin engellemediği bir cinayet. Santiago Nasar'ın öldürüleceği okuduğunuz ilk sayfada yazıyor. Bu bir namus cinayeti de olduğu belli oluyor hatta katiller bile belli.

Angela Vicario cinayetten bir gün önce evlenmiş ancak bakire olmadığı için babasının evine gönderilmiş bir kız. Kendisine bunu yapanın Santiago olduğunu söylüyor. Abileri de namuslarını temizlemek için Santiago'yu öldürmeye karar veriyorlar. Bunu herkese de söylüyorlar. Ama kimse engel olmuyor bu cinayete. Suçu işleyecek olanlar önüne gelene söyledikleri halde kimileri onlara inanmıyor, kimileri Santiago duymuştur diye söylemeye gerek duymuyor, kimileri ise söylememek için sebepleri var.

Kız kardeşlerinin tek bir sözü ile bir kişinin canını alıyorar. Kimsenin aklına gelmiyor Santiago'nun suçsuz olabileceği. Belki de kız kardeşlerinin başkasını korumak için Santiago'yu kurban seçtiği. Yıllar sonra düşünülüyor bütün bu konular. Dava dahil her yerde Santiago ismini sarfeden kıza inanıyorlar zaten inanmasalar da ne değişecek ki.

Her şey ilk satırlardan bilinmesine rağmen büyük bir merakla okuyorsunuz kitabı. Gabriel Garcia Marquez'in akıcı anlatımıyla baş başa kalıyorsunuz bu kısacık ama aslında çok büyük kitapta. Kısa ama oldukça etkili bu kitabı okumanızı tavsiye ederim. İyi okumalar...

Yorumlar

  1. Marquez, müthiş yazar!
    Kolera Günlerinde Aşk mesela, şahane bir kitaptır.. İyi bir seçim yapmışsınız; Kırmızı Pazartesi de öyledir. Harika:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Marquez'i ilk defa okudum ama çok beğendim. Bu kitabı harikaydı. Sanırım diğer kitaplarını da okuyacağım...

      Sil
  2. Mutlaka okunacak Başakcım :)

    YanıtlaSil
  3. Cok guzel bir kitap ve guzel bir anlatim. Tesekkurler. Sevgimle

    YanıtlaSil

Yorum Gönder