Atık Yağları Lavaboya Dökmeyin, Biriktirin, Değerlensin!

Atık Yağlar Sulara Karışmasın

Her birimiz evlerimizde çeşit çeşit yemek yapmaktayız. Türkler olarak bizlerin mutfaklarında bol yağda kızaran patates, patlıcan ve biber gibi yiyeceklerin ayrı bir yeri vardır. Kızartmalar, özellikle yaz yemeği olarak listenin en başındadırlar. Ancak, sağlık açısından da zararlı olanların en başında gelmektedirler.

Yağda kızaran besinlerin vücudumuza, tavada veya fritözde kalan kullanılmış yağın lavaboya dökülmesinin de çevremize zararı vardır. Özellikle de sularımıza. Nasıl mı?
Besinleri yağda kızarttıktan sonra yağı ne yapıyorsunuz?

%80 ev hanımı bu soruma şöyle cevap verdi: “Lavaboya döküyoruz.”
Benim de onlara söylediğim şu oldu. “Yani çevremizi kirletiyorsunuz, yani geleceğimizi kirletiyorsunuz.”

Dünyamızın geleceği belirsiz, kuraklık kapımızda, küresel ısınma sebebiyle mevsimler değişti. Böyle devam ederse, belki bir gün su bulamayacağız. İnsanlar temiz su kaynakları için savaşacaklar. Karanlık gelecek beklerken bizleri bir de atık yağları lavabolara dökerek suları kirletmeyelim.

1litre atık yağ, 1 milyon metreküp suyu kirletiyor. Bununla da kalmıyor, evimizdeki lavabonun gider borularına yapışarak, sizin lavaboya döktüğünüz en ufak bir atığın borunun iç çeperine yapışmasına ve boruların tıkanmasına sebep oluyor.

Peki, ne yapalım?

Biriktirelim evet yanlış okumadınız, tavada, fritözde kalan yağları biriktirelim. Nerede biriktirdiğiniz önemli değil, plastik veya cam şişe, teneke bir kutu, söz konusu olan şu ki asla sulara karıştırmayalım. Bazı belediyelerin bu konuda çalışmaları var. İnternetten araştırarak kendi bulunduğunuz ilin çalışmalarını takip edebilirsiniz. Özel atık yağ toplama şirketleri de 5litre ve üzeri biriktirdiğiniz atık yağları evinizden alabiliyorlar. Bu avantajı da kullanabilirsiniz.

Kızartma yağlarınızı lavaboya döküp çevreyi kirleteceğinize, bırakın bu yağlar biodizel yakıt olsun, yağlıboya olsun boya sanayinde kullanılsın, sanayi sabunu olsun, yeter ki sular ve çevre kirlenmesin.

Bu gelecek hepimizin, çocuklarımızın, gençlerimizin. Onlara temiz çevre bırakmak bizlerin elinde. Geleceğimiz kararmasın, kurumasın, yemyeşil ve temiz bir dünya bizim olsun.

Yorumlar