Kusursuz Olmaya Çalışmayın, “An”ı Yaşayın

Ne kadar güzel yazmış ünlü şair Jorge Luis Borges “Anlar” şiirinde. “Eğer yeniden başlayabilseydim yaşama, ikincisinde daha çok hata yapardım. Kusursuz olmaya çalışmaz, sırtüstü yatardım. Neşeli oldurdum, ilkinde olmadığım kadar. Çok az şeyi ciddiyetle yapardım”... (şiirin devamını mutlaka okuyun.)

Hayatımda en sevdiğim şiirdir. Hayatı ve hayatın detaylarına girmeden yaşanması gerektiğini anlatır bizlere. Öyle de değil midir zaten hayatın detaylarına girmeye çalışırken, hata yapmamak için mücadele verirken, görmemiz gerekenleri ve yaşanması gerekenleri kaçırıyoruz. O anı kaçırıyoruz.

Sanki yaşadığımız hayatı tekrar tekrar yaşayacakmışız gibi davranıyoruz. Hata yapmaktan korkuyoruz. Düşüncelerimizin esiri olmuşuz sanki. Hayatımızdaki her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünerek yapıyoruz. Çünkü düşüncelerimiz her zaman duygularımızın önünde. Bu durumu değiştirmek bizim elimizde.

“Anı” Yaşayın

İşinizden evinize giderken takip ettiğiniz yol üzerinde bulunan dükkânların, binaların ne kadar farkındasınız? Buralarda yapılan değişiklikler, yeni açılan bir dükkân veya boş bir arsa üzerine yeni başlanmış bir inşaata dikkat ettiniz mi? Çoğunuz hayır diyecek eminim. Çünkü düşünce akışımız içinde kayboluyoruz. Etrafımıza bakıyor olabiliriz ama görmüyoruz.

Şu an işinizde olabilirsiniz ya da evinizde, belki de bir kafede oturuyorsunuz. Şimdi düşüncelerinizi durdurmaya çalışın ve etrafınıza tekrar bakın. Bu sefer duygularınız ön planda olsun. Daha önce fark etmediğiniz birçok şeyi gördüğünüze eminim. Çevrenize bakın ve o anı yaşayın, hissedin.

Bugün yağmur yağıyor. Hasta olacağım düşüncesini kafanızdan uzaklaştırın ve yağmura şemsiyesiz çıkın. Bırakın yağmur damlaları yüzünüze değsin, saçlarınız sırılsıklam olsun. Su birikintilerinde zıplayın üstünüz ıslansın. Yağmuru hissedin ve sevgilinizi de çağırın birlikte ıslanın yağmurun altında. O anı birlikte yaşayın ve hiç unutmayın.

Hafta sonu ailenizle vakit geçirin. Hafta içi yapacağınız toplantıları veya yetişmesi gereken işlerinizi düşünmeden ailenizle olun. Lunaparka gidin çocuğunuzu salıncakta sallayın, kaydıraktan kaydırın ama sadece bunları yapın. Duygularınızla yapın, bir ara ailenizin gözlerinizin içine bakın. Mutluluğu görün o anı görün. O an hayatınıza bir daha gelmeyecek, bir kere yaşanacak.

Hayatınızda birçok an vardır. O anları yakalamak sizin elinizde. Hata yapmaktan korkmayın, insan hatalarıyla olgunlaşır. Hayatınıza zaman zaman mola verin. Düşüncelerinizi kendinizden uzaklaştırıp, sadece duygularınızla hareket edin. Hissedin, hissettirin. Bu hayatı bir defa yaşayacaksınız.

Yorumlar

  1. düsünmek kadar güzel bisi yok hayal etme ve oturdugun yerden hayal ettigin yere gitme gibi anı yasamak :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder