Geri Dönüşümlü Katı Atıkları Evde Ayırın, Geri Kazanıma Katkı Sağlayın

Ambalajlı ürünlerin hayatımızdaki yeri gün geçtikçe artıyor. Marketlerde yoğurttan, süte, deterjandan, bakliyat ürünlerine kadar her şey ambalajlı olarak satılmaktadır. Kullandığımız ürün ambalajının çevremizi kirletmesine ve doğaya zarar vermesine izin vermemek bizim elimizde. Evimizde yapacağımız çok küçük düzenlemeler ile bu mümkün.

Öncelikle evinize üç adet çöp kutusu alabilirsiniz. Ancak, evinizde şişe ambalajlı ürün tüketimi yoksa veya çok az ise iki adet çöp kutusu işinizi çok rahatlıkla görecektir. (Şişe ambalajlı ürün tüketimi olursa küçük bir torbada toplayabilirsiniz.)

Çöp kutularından birini katı atık malzemeleri için diğerini de organik çöpleriniz (yemek artıkları, geri dönüşümü olamayan malzemeler) için kullanabilirsiniz

Katı atık olarak, kâğıt, karton (toz deterjan kutuları, koliler), plastik malzemeler (sıvı yağ şişeleri, sıvı deterjan ambalajları, meşrubat şişeleri, yoğurt kapları), alüminyum ve metal malzemeler (meşrubat kutuları, alüminyum folyolar, metal şişe kapakları), ayrıca, bakliyat, tuz, kraker gibi mamullerin poşetleri olarak sayabiliriz.

Katı atık olarak saydığımız bu malzemeleri, evimizde temin ettiğimiz çöp kutularından birinde toplayabilir, sokağımızda bulunan çöp kutularına tek çöp poşeti halinde atabilirsiniz ya da mahallenizde geri dönüşüm kutuları bulunuyor ise, bu kutulara atmanız daha uygun olacaktır. Çöp kutularına attığınız poşetler, bu tür malzemeleri toplayan kişiler tarafından alınacak ve geri dönüşüm firmalarına ulaştırılacaktır.

Cam şişeleri de, mahallelerde bulunan şişe kutularına atabilirsiniz. Bu kutular periyodik olarak toplanarak tekrar cam yapılabilmek için ilgili kuruluşlara yönlendirilmektedir.

Bu kategorilerin dışında olan pillerin ve tarihi geçmiş ilaçların da çöpe atılmaması konusunda gerekli hassasiyet gösterilmelidir. Pilleri, şimdi alış veriş merkezlerinde bile bulunan kullanılmış pil kutularına, ilaçları ise sağlık ocaklarındaki veya eczanelerde bulunan tıbbi atık kutularına atabilirsiniz. Bu malzemeler zehirli maddeler içerdiğinden dolayı, doğaya veya çöplerin arasına karışması çok büyük tehlikelere yol açacaktır.

Geri dönüşüme kazandırdığınız her bir malzeme ile başta doğayı koruyacak, ağaçları kesilmekten kurtaracak, aynı zamanda ekonomiye de büyük bir katkı sağlamış olacaksınız. Bu gelecek bizim, temiz tutmak ve ekonomiye katkıda bulunmak bizim elimizde.

Yorumlar