İnsan Kazanmanın Yolları: İnsanları Kazanmak İçin 12 Etkin Yol

İnsanları Kazanabilmenin On İki Yolu

Her gün işimiz gereği birçok insanla görüşüyoruz. Kimi insanla çok iyi anlaşıyoruz, kimi insanla hiç anlaşamıyoruz. İnsanlarla anlaşabilmenin, onları kazanabilmenin yollarından bahsetmek istiyorum sizlere. Amerikalı yazar, hatip, kişisel gelişimci ve kişiler arası iletişim uzmanı olan Dale Carnegie’nin çok ünlü olan “Dost Kazanmak ve İnsanları Etkileme Sanatı” adlı kitabının bir bölümünde geçen “İnsanları Kazanabilmenin On İki Yolu” konusunu ünlü yazarın bilgileri doğrultusunda sizlere yorumlamak istedim.

1-) Hiçbir Münakaşanın Galibi Yoktur.
Bir düşünün. Tartışmalarda her iki taraf da kendinin haklı olduğunu düşündüğünü için kimse geri çekilmek istemez, haksız bile olsa haklıyım diye körü körüne inat etmeye devam eder. En iyisi bu tip tartışmalardan uzak durmaktır.

2-) Kimseye Yanlış Düşündüğünü, Yanlış Bir Şekilde Söylemeyiniz.
Kimse yanlışının yüzüne vurulmasını istemez. Size bu şekilde davranılmasını istemiyorsanız, siz de karşınızdakine bu şekilde davranmayınız. Eğer karşınızdaki insanın bir konu hakkında yanlışının olduğunu düşünüyorsanız, o konuyu kendisinden öğreniyormuş gibi sorular sorarak, konunun doğrusunu açığa çıkarabilirsiniz.

3-) Yanlışınızı Kabul Ediniz.
Hatayı kabul etmek, yanıldığını belirtmek asil bir davranıştır. Doğru yaptığın işi nasıl sahipleniyorsan, yanlışını da kabullenmeyi bilmen gerekir. İnsanların gözünde doğru bir yerde durursunuz.

4-) İşe Dostça Başlayınız.

Nezaket ve insanlara saygı her kapıyı açar. İnsanlarla olan ilk karşılaşmanızda ne kadar saygılı ve nazik olursanız, karşılığını da o paralelde alırsınız.

5-) Hayır’ın Geri Dönüşü Zordur.
İlk görüşmeleriniz ve konuşmalarınız mümkünse uzlaştığınız konularda olmalı. Zıtlıkla başlayan ilişkiler zıtlıklarla devam eder. Görüşmenizde mümkün olduğu kadar “Hayır” kelimesi az olmalı.

6-) Şikâyete Karşı Sigorta
İnsanlara mümkün olduğu kadar konuşması ve düşüncelerini söylemesi için zaman tanıyın. Karşınızdaki fikirlerini söylemeyi tamamen bitirdikten sonra siz konuşmaya başlayın. Aksi takdirde aklı kendi söylemediklerinde kalır, sizi dinlemez.

7-) Düşüncelerinizi Başkalarına Söyletebilmenizin Önemi.
Karşınızdaki kişiye fikrinizi kendi fikriymiş gibi söyletebilmenin yolu vardır. Karşınızdaki insana bir konuda fikirler üretmesini söyleyebilirsiniz. Tabi ki bu konu da sizin de bir fikriniz vardır ve kabul edilmesini istediğiniz fikir de budur. Ürettiği fikirler arasında mutlaka, sizin fikriniz de vardır. Listede sizin istediğiniz fikri kabul ederek, karşınızdakine direnç uygulamadan sonuca ulaşabilirsiniz.

8-) Büyük Neticelerin Küçük Formülü
İnsanlar hatalarını hemen kabul etmek istemezler, bu konuda direnirler. İnsanların neden böyle davrandıkların anlamaya çalışın. Kendini onun yerine koyun. Neden böyle davrandığını anlamaya çalışırsanız, sonuca daha çabuk ulaşırsınız.

9-) Sempatinin Gücü
İnsanların çevrelerinden görmek istedikleri en önemli şey sempati görmektir. Hayatlarında geçen herhangi bir olayı bazen önemsiz bir şey bile olsa çok önemli gibi anlatarak, insanların kendisine sempati göstermesini isterler. İnsanların olaylarına ve hareketlerine sempati gösteriniz.

10-) Asil Duyguların Harekete Geçirilmesi.
İnsanlar kendilerine büyük saygı duyarlar. Diğer insanların da kendilerine aynı şekilde saygı duyulmasını isterler. İnsanları, onların vasıfları hakkında överseniz, o insanda o şekilde davranacaktır. Çünkü kendisine saygı duyulması hoşuna gidecektir. İnsanlara saygı gösteriniz.

11-) Fikirlerin Gösterisi
Rakamlar, konuşmaktan çok daha büyük bir fayda sağlar. Grafiğin gücü ise rakamı aşar. Rakamların şekillerle ifadesi daha etkili olur. (Dale Carnegie)

12-) Son Çare
İyi ve çok iş yaptırabilmek için rekabeti körüklemek gerekir. Bu, herkesi birbirine ezdiren bir rekabet değildir. Daha mükemmeli yakalama arzusunun ateşlenmesidir.
İnsanlara vasıflarını ortaya çıkarabilecek cesareti veriniz. (Dale Carnegie)

Yorumlar