Sevmek, Sevilmek ve İnsan Kazanmak İçin 6 Yol

Sevilmeyi kim istemez ki. Bu hayatta kimse yalnız kalmayı istemez. Düşünsenize, asık suratlı, sevilmeyen, arkadaşsız ve yalnız bir insan olarak dört duvar arasında yaşadığınızı. Sizce nefes alabilir misiniz? İnsan arkadaşları ve dostları ile hayat bulur, nefes alır. İnsanın kendini sevdirmesi ve arkadaş hele de dost kazanması emek ister.

Ben de bu makalemde bu konudan bahsetmek istiyorum. Daha önceki makalemde de adı geçen Amerikalı yazar, hatip, kişisel gelişimci ve kişiler arası iletişim uzmanı olan Dale Carnegie’nin çok ünlü olan “Dost Kazanmak ve İnsanları Etkileme Sanatı” adlı kitabının bir bölümünde geçen “Sevilmek İçin Altı Yol” konusunu ünlü yazarın bilgileri doğrultusunda sizlere yorumlamak istedim.

1-) Başkaları İle İlgileniniz
İnsanları selamlayarak, “günaydın”, “iyi akşamlar”, “bugün nasılsın” gibi sihirli sözcüklerle onlarla ilgilendiğinizi gösterebilirsiniz. Siz insanlara ilgi gösterdikçe, insanlar da size ilgi göstermeye ve sizi sevmeye başlayacaklardır. İşten çıkarken arkadaşlarınıza iyi akşamlar demek veya hasta olduğunu öğrendiğiniz bir arkadaşınıza telefon açıp “geçmiş olsun” demek, sizden bir şey kaybettirmez, tam aksine insanları kazandırır.

2-) Gülümseyiniz

Gülümsemek her kapıyı açar. İnsanları selamlarken gülümseyin, biriyle ilk tanışmanızda gülümseyin, gittiğiniz bankanın çalışanına gülümseyin, alışveriş yaptığınız marketin kasiyerine gülümseyin. Gülümsemek kilitli kapıları açar, sizi güçlü yapar. Suratı asık insanlarla kimse konuşmak ve iş yapmak istemez. Telefonla konuşurken bile gülümsemeniz, karşınızdakine sizin onunla konuşurken ne kadar mutlu olduğunu fark ettirecektir. İnsanlara gülümseyin ve samimi olun, siz kazanırsınız.

3-) İsimleri Hatırınızda Tutunuz
İnsanlar isimlerine çok önem verirler. Uzun zaman sonra gördüğünüzde bile insanları isimleri ile hatırladığınızda, o kişiye büyük bir saygı göstermiş olursunuz. O kişi de bunu bir iltifat olarak kabul eder. İnsanları isimleri ile hatırlamak, insanlara ne kadar önem verdiğinizin göstergesidir. İnsanlara selam verirken isimleri hitap edin. Çünkü insanlar için dünyada en önemli isim kendi ismidir.

4-) Dinlemeyi Biliniz
İnsanlar konuşmaktan zevk alırlar. Sorunları arkadaşları ve dostları ile paylaşmak isterler. Hele de dinleyen biri olduğunda konuşmanın zevki daha başkadır. Dinlemeyi bilmek gerekir. Dinlemek sadece insanların karşısında oturmak değildir. Karşınızdakini dinlediğinizi ona fark ettirmeli ve konuşmasının uygun yerlerinde ufak baş hareketleri ile olumlu mesajlar vermelisiniz. İnsanları dinleyerek onları kazanabilirsiniz. Sinirli bir insanı bile karşınıza oturtup, onu dinlediğinizi ve sorunu anlatmasını söylerseniz sakinleşecektir.

5-) İnsanların İlgilerini Paylaşınız
İnsanların ilgilendiği konuları onunla paylaşınız. Karşınızdakinin ilgilerini iyi gözlemleyerek, o konularda konuşabilir, ilgisini çekebilirsiniz. Bırakın insanlar ilgilendikleri konuları sizinle konuşsunlar. İnsanları bu şekilde daha iyi tanıyabilirsiniz. Karşınızdakinin ilgilendiği konuda bir olay duymuşsanız, bir gazete yazısı görmüşseniz bunu onunla paylaşınız. Bu insanların gönlünü kazanmada önemli bir yer tutar.

6-) Başkalarına Önemli Birisi Olduklarını Hissettiriniz.
Herkes kendini önemli hisseder. Karşınızdaki insana nasıl davranırsanız, karşınızdaki de size öyle davranacaktır. Saygı gösterirseniz size saygı duyarlar, insanlara samimi davranırsanız, onlar da size samimi davranırlar. Yaptıkları işlerde insanları takdir etmesini biliniz. Böylece kendilerini önemli hissedeceklerdir. Yaptığınız bir alışveriş sonucunda satış görevlisine sizinle ilgilendiği için teşekkür etmeniz, bir dahaki gelişinizde gülümseme ile karşılanmanızı sağlayacaktır.

Bunlar zor değildir. “Teşekkür ederim”, “Rica ederim”, “Lütfen”, “Zahmet oldu” gibi kelimeleri kullanmak size insanları kazandırır.

Sonuç olarak; insanları dinlemek, saygı göstermek, samimi ve güvenilir davranmak, onlarla ilgilendiğinizi belli etmek, takdir etmek gibi basit davranışlarla insanları kazanabilirsiniz. Kimse yalnız yaşayamaz, yaşamamalı. Her zaman gülümseyin, sevin ki sevilin, insanları kazanın.

Yorumlar