Kitap Yorumu: Tırpan - Fakir Baykurt

Pinuccia'nın Kitapları okuma şenliği/kış 2013 etkinliği kapsamındaki okuduğum kitaplardan biri de "TIRPAN" dı. Utanarak söylüyorum ki daha önce Türk Edebiyatı klasiklerinden hiç kitap okumamıştım. Bu anlamda Pinuccia'nın Kitapları' na çok teşekkür ederim. Sayesinde bu kitabı okudum.


Kitabı çok zor okuyacağımı sanmıştım ancak bazı eski Türkçe kelimeler haricinde rahat ve keyifle okudum. Kitabımızın konusu aslında şimdi de gündemde olan çocuk gelinler ve kumalık. Musdu Ağa Evci Köyü'nün Ağa'sıdır. Malı mülkü ve parası çoktur. Dürü, Gökçimen Köyü'nde ailesi ile birlikte yaşayan 13 yaşında güzeller güzeli bir kızdır. Musdu Ağa Dürü'yü görmüş, beğenmiş ve kuma almak istemektedir. Dürü ve anası istemez karşı çıkarlar. Babası çevredekilerin de baskısıyla evet der Ağa'ya. Bütün köy bir olur saklarlar Dürü'yü ancak Musdu Ağa ne yapar eder bulur Dürü'yü. Dürü gelin olur gider.
 
Uluguş Nine kızı gibi sever Dürü'yü. Saklanmasında en önemli rolü oynar. Hep akıl verir Dürü'ye. Musdu Ağa'nın da karşısında durur. Dürü gelin olurken ona öyle bir akıl verir ki, hem Dürü kurtulur hem de Musdu Ağa'dan herkes kurtulur. İnsanların istedikleri takdirde herşeyi yapabileceklerini ve zorlukları yenebileceklerini anlatan bir kitap. Okunmasını kesinlikle tavsiye ediyorum. İyi okumalar...

Yorumlar

  1. yaşar kemal fakir Baykurt Rıfat ılgaz muzaffer izgü oğuz atay aziz nesin...
    aslında eskiler daha keyifli :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fakir Baykurt ile bunu anladım. Okumaya devam edeceğim :)

      Sil
  2. Ben de Tırpan'ı okudum bu kategoride. Fakir Baykurt Türk edebiyatının en büyük kalemlerinden biri bence. Okumanıza ve sevmenize aracı olduğum için ne mutlu bana :) Bu arada bu kitabı Kasım ayında okuyup yorumladığınız için blogumda devam eden bir başka etkinlik olan Yazar Ayları'na da katılmış oldunuz. İzniniz olursa yorumunuzun bağlantısını burada da paylaşmak isterim : http://pinucciasbooks.blogspot.com.tr/2014/01/yazar-aylar-ocak-fakir-baykurt.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin etkinliğiniz sayesinde aklımda olmayan aslında mutlaka okunması gereken kitapları okumuş oldum. Size çok teşekkür ederim. Ayrıca tabi ki yorumumun bağlantısını paylaşabilirsiniz bu beni çok mutlu eder.
      Sevgiler ve Selamlar...

      Sil

Yorum Gönder