Kitap Yorumu: Leyl - Jale Demirdöğen


Kitap Adı: Leyl

Yazar Adı: Jale Demirdöğen

Yayınevi: Nemesis Kitap

Sayfa Sayısı: 299

Selam! Jale Demirdöğen'in yazmış olduğu Leyl kitabını bitirdim. Kitabı yazarımızın daha önceki kitaplarını okuduğum ve çok beğendiğim için aldım. Okuyunca da iyi ki almışım dedim. Leyl aşkın farklı bir yüzünü gösteren bir kitap. Kapağında da yazdığı gibi "Aşkın Karanlık Yüzü".

Leyl: Leyl kelimesi arapça kökenli bir kelimedir. Anlam olarak gece yarısı ya da sadece gece gibi anlamlara gelir

Leyl ile ilgili bilgiler web'den alınmıştır.

Kitabımızın konusuna gelince. Aşkın farklı bir yüzünü, karanlık yüzünü gösteren bir roman Leyl. Aşkı yaşamadan evliliğe sürüklenmiş iki insan. Farklı insanlarla, farklı hayatlar kurmuşlar. Şiire aşık bir şair ve şaire aşık olan aşkı arayan bir kadın. Gözlerden ve ailelerinden uzakta yıllarca yaşadıkları aşklarının sonunda, hayatlarının paramparça olacağından habersiz birbirlerini delice seven iki insan.

Peki ya çocuklar. Yaşanan gizli aşktan habersiz, sevilmediğini düşünen, iki çocuk. Şairin oğlu ve şaire aşık kadının kızı. Yıllar sonra bu aşktan ve aşıklardan kendi hayatları için intikam almaya kalkarlarsa. Onların da hayatları küçük bir kasabada çakışırsa neler olur? Şimdi siz onlarda mı aşık olacak diyorsunuz? Erken karar vermeyin. Leyl bu kadar kolay bir kitap değil. Okudukça farklı duyguların karşınıza çıktığı, bir sayfayı okurken diğer sayfayı merak edeceğiniz bir kitap.  Tabi ki içindeki harika şiirleri unutmamak gerek. Ama şiir anlatılmaz, okunur, yaşanır, öyle değil mi? İyi okumalar..

Arka Kapak Yazısı

"Biz de onu en zoruna hazırlarız." Leyl Suresi 10. Ayet

Şairler de pek uyumaz. Onlar da çoğunlukla gece çalışır; tıpkı katiller gibi. Aradaki fark, iş başındayken yorulan bir şairin uykuya dalma özgürlüğü varken, katilin böyle bir özgürlüğünün olmamasıdır. Katil, gecenin çökmesini ve rüzgârın esmesini bekler. Herkes uykuya daldıktan sonra silahını temizler, planını gözden geçirir.

Yazacağı bir mısra yoktur onun, değiştireceği bir yazgı vardır. Oysa bir yazgıyı silahıyla değiştirmeye niyetlenmiş bir katilin yazgısı, birkaç mısrayla değişebilir birden. Çünkü  şiir
bazen, silahtan daha öldürücüdür.

Ve aşk, insanı sınamak için ona Tanrı tarafından verilen karşı konulamaz duyguların en güçlü olanıdır. İnsanı şair de yapar, katil de.


Onlar, ya ölümsüz bir aşkın şairleri olacaklardı, ya da ölümlü olmaya baştan yazgılı aşkların katilleri...


Tanrı, en zoruna kimi hazırlamıştı?

Yorumlar

  1. Bundan sonra sizin blogga bakılmadan
    D&R'a gidilmeyecek
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Yorumunuz beni mutlu etti. Bloguma hoşgeldiniz...

      Sil
  2. Kusursuz veda okudum harikaydı Jale demirdogen. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Yorulacaksan, zorlanacaksan, şikayetçi olacaksan, keşkelere sığınacaksan, söze “ama” diye başlayacaksan, girme aşk yoluna; aşk yolunda “u” dönüşü yoktur!
    Aşk der ki sana: Yolumdaysan başım feda yoluna; ama bil ki senin de başını isterim yoluma. Kahır, kapris gelecekse senden amenna! Ama ayağına diken batarsa yolumda ah edip vahlanma!…
    Aşk bilek gücü değil “YÜREKTİR”! Yüreğin yetmiyorsa düşme yollara!…

    Hz.Mevlana

    YanıtlaSil

Yorum Gönder