Kitap Yorumu: Vadideki Zambak - Balzac

Okuma Şenliği / Kış 2013 kapsamında okumuş olduğum ama henüz yorumunu yapmadığım Vadideki Zambak kitabının yorumuna geldi sıra. Kategori daha önce hiç okumadığımız bir ülke edebiyatından kitap okumamızı içeriyordu. Ben de Fransız yazar Balzac'ın ünlü romanlarından biri olan Vadideki Zambak isimli romanını seçtim.

Günümüz yazarlarını okumaya o kadar çok kaptırmışız ki kendimizi klasik okumaktan uzak kaldığımı farkettim. Bu etkinliğin güzel bir tarafı da bu olsa gerek. Vadideki Zambak romanı hüzünlü ve imkansız bir aşkı anlatmaktadır. Ailesi tarafından dışlanmış ve sevilmeyen Felix kendisinden yaşça büyük ve evli olan Henriette'e aşık olur. Henriette kocası ile mutlu değildir ve mutluluğu hiç tatmamıştır. Asık, suratlı, asabi ve sevgisini asla göstermeyen bir kocası vardır. Felix'le bir aşk yaşamanın imkansız olduğunu kendisi de bilmektedir.
 
Balzac, romanında oldukça fazla detaylara yer vermiş. Fiziksel özelliklerden tutun da kahramanların iç dünyasında yaşadıklarını bizlere detaylı bir şekilde iletmiş. Ancak bu detaylar insanı sıkmak yerine romanı ve kahramanları derinlemesine anlamanızı sağlıyor. Hayatta yaşanan acıları, imkansız bir aşk yaşayan Felix ve Henriette'in ızdıraplarını okurken yaşıyorsunuz.
 
Vadideki Zambak romanını eğer okumadıysanız ve bir klasik okumak istiyorum diyorsanız okumanızı tavsiye ederim. İyi okumalar...

Yorumlar

  1. Bende geçen gün kitapçıda dolaşırken indirimdeydi ve aldım vadideki zambak kitabını ama daha okuyamadım. Yorumunuzdan sonra en kısa sürede okumalıyım teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Romanın kurgusu çok guzel fakat oldukça fazla detaylara yer vermiş. Fiziksel özelliklerden tutun da kahramanların iç dünyasında yaşadıklarını bizlere detaylı bir şekilde iletmiş. Benim fikrime gore Balzac`ın agır ve sıkıcı tasvirleri kitabi katlediyor okuyucuyu boğuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok detaylı olduğu doğru ancak ben sıkılmadan okuduğumu söyleyebilirim... Güzel bir klasik roman. Teşekkür ederim.

      Sil
  3. Benim fikrime gore Balzac`ın agır ve sıkıcı tasvirleri kitabi katlediyor okuyucuyu boğuyor.

    YanıtlaSil
  4. ne saçma kitap kesinlikle okumayın

    YanıtlaSil
  5. Bazı kitapları anlayabilmek ve zevk alabilmek için belirli bir hazırbulunuşluğa sahip olmak gerekiyor. Saçma geldiyse anlamamışsınızdır. Bir on yıl sonra tekrar deneyiniz.

    YanıtlaSil
  6. Bende çok büyük bir hevesle başladım ama hala bitiremedim. Arkadaşlarında bahsettiği gibi tasvirleri çok sıkıcı çok detaylı ..... bakalım kitabı bitirmeye çalışıyorum kitap bitince yorumumun devamını yazarım:)
    saygılarımla.

    YanıtlaSil
  7. Bende bu gün başlıyorum.

    YanıtlaSil
  8. Bence de tekrar deneyiniz çünkü ya anlamadiginiz için ya da hayatı üstün körü görüyorsunuz demektir. Kitabı yarım saat önce bitirdim ve soylu duyguların bu ince anlatımına baştan sona hayran kaldım. Henriette benim gözlerimin önünde öldü diyebilirim. Istirap dolu çok etkileyici gerçek aşkı anlatan bir kitap herkese tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  9. bu kitabı kimsenin anlamasını beklemiyorum zaten aşkın en güzel örneklerinden

    YanıtlaSil
  10. Kitabı yeni bitirdim.Baslarken sıkılırım onyargisi ile okumaya başladım.Ama okurken o onyargim kitabın ortalarına doğru silindi.Karakter tahlilleri,insan doğasını iyi betimlemesi beni etkiledi.Kitaba başladığınızda sabırla sonunu getirmenizi tavsiye ederim

    YanıtlaSil
  11. Merhabalar,

    ‘’Vadideki Zambak’’ romanıyla ilgili inceleme yazınızı okudum, emeğinize sağlık. Ben de bu romanı, geçtiğimiz günlerde bitirmiştim. Son zamanlarda okuduğum, en kalbime dokunan, sürükleyici aşk romanlarından. Gerek konusu gerek olay örgüsü bakımından, hafızama kazınan harika bir eser oldu. Romanla ilgili inceleme yazımı, ben de sizinle paylaşmayı isterim: https://www.ebrubektasoglu.com/yazi/kitap-inceleme-honore-de-balzac-vadideki-zambak/

    Okuyup yorum yaparsanız çok mutlu olurum.
    Saygı ve sevgilerimle, keyifli okumalar olsun.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder