Neden Kitap Okumuyoruz?


Merhaba! Birkaç gün önce www.okuoku.com facebook sayfasında aşağıdaki gibi bir bilgi ile karşılaştım. Bu tabloyu sizlerle de paylaşmak istedim. Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) tarafından Pİ Grup Danışmanlık ve Araştırma'ya yaptırılan bir ankette Kitap Okumama veya Okuyamama Nedenleri Grafik Haline Getirilmiştir.

 
 
 
Acı bir grafik öyle değil mi? Türk halkı olarak televizyon seyretmeyi kitap okumaya tercih ediyor olması.
Bu tablonun oluşturulması için ankete katılan herkes kendince haklıdır herhalde.
Sadece üzüldüğüm bir tek nokta var. O da okuma alışkanlığı olmadığından cevabının bu kadar yüksek olması ve % olarak ikinci sırada olması. Okuma alışkanlığının küçük yaşlarda başladığını hepimiz biliyoruz. Okuma alışkanlığı almayan bir anne ve baba zaten çocuğuna örnek olamaz. Dolayısıyla biz ailelere bu konuda çok yük düşüyor.
Biliyorsunuz ki çocuklar söyleneni değil de gösterileni yapar. Çocuğunuzun yanında ne kadar çok kitap okuyup, ona da hikaye kitapları alırsanız o da sizinle birlikte kitap okuyacaktır.
Umarım ileriki yıllarda böyle tablolarla karşılaşmamak dileğiyle…

 

Yorumlar

  1. Haklısın. Kitap okumuyoruz ve bu alışkanlığın küçük yaşlarda başlaması lazım okullarda bu sağlanmaya çalışılıyor fakat asıl eğitim ailede başlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle aynı fikirdeyim. Aileler bu konuya ne kadar duyarlı olursa çocuklarımızın da okuma alışkanlığı o kadar artar.

      Sil
  2. Gerçekten haklısınız. Üzüm üzüme baka baka kararır hesabı olmalı. Aile bireylerinden ne gördüysek onu örnek alıyoruz ister istemez.. Tablodaki değerlere diyecek bir şey bulamadım, siz söylemişsiniz zaten. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle. İnsan ailesinde ne görüyorsa onu yapar, onu söyler...

      Sil
    2. Bu işin aile tarafı önemli ama okul tarafı da çok önemli. Örneğin ben iyi bir okuyucum ve bu alışkanlığımı Türkçe öğretmenime borçluyum. Sizce günümüzde öğretmenler ne kadar okuyor acaba?

      Sil
    3. Aileler ile birlikte bu konuyu öğretmenler de desteklerse kitap okuma alışkanlığı daha kalıcı hale gelir bence...

      Sil
  3. Gerçekten çok ilginç. Okuma alışkanlığı olmadığından kısmı oldukça yüksek ama okuma alışkanlığı olmayan insanların bundan sonra bu alışkanlığı kazanmaları mümkün yani oradaki yüzde 24.5 ciddi oranlarda düşebilir. Tabi bu kendi kendine olmaz ancak çeşitli projelerle mümkün olur. Burada bloggerlar olarak üzerimize önemli işler düşmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu tip durumlarda ortak projelere imza atarak önemli işler yapılabilir.

    Televizyon seyrettiği için yüzdesine neler yapılabilir açıkçası düşünmek lazım ama o yüzdelerinde düşürülebileceğine inanıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuduğum kitapları samimi bir dille tanıtarak kitaplara elimden geldiğince ilgi çekmeye çalışıyorum. Umarım az da olsa bu konuda başarılı olurum...

      Sil

Yorum Gönder